ALERJİ

Alerji

Alerji, vücudun, aslında zararlı olmayan bazı maddelerden veya hava şartlarından etkilenmesi ya da psikolojik etkenler sonucu bazı maddelere aşırı reaksiyon göstermesidir.

Normalde vücudu koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere karşı da aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara “aşırı duyarlılık” ya da “alerji” adı verilir. Alerjik reaksiyona yol açan antijene de “alerjen” denir. Alerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.

Alerjenler solunum yolu ile alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir. Bu maddeler alerjik reaksiyon gelişebilmesi için vücuda daha önceden girmiş olmaları gerekir. Yani vücudun bağışıklık sisteminin bu maddeyle daha önce karşılaşması ve bunlara duyarlı hale gelmesi gerekir. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde reaksiyonlar gelişir. Reaksiyon gelişiminden de vücuttaki mast hücrelerinin alerjenler aracılığı ile parçalanması ve içinden “histamin” denilen maddenin çıkması sorumludur.

Alerji belirtileri kaşıntı, kurdeşen ya da astım, alerjik rinit (saman nezlesi) belirtileri, hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı olarak görülebilir. Kişi, eğer bazı maddelerle temasından dolayı alerji oluyorsa, o maddenin uzaklaştırılması ile sorun çözümlenmiş olur.

Alerji Tedavisi

Alerji tedavisi için temel çözüm alerjiye neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Birçok insan için alerjenlerden korunmak bile sıkıntıyı büyük ölçüde hafifletir, semptomları ortadan kaldırır. Ancak semptom ve bulgular günlük yaşantıyı ve yapılan işi etkilemeye başladığında doktora başvurmak gerekir.

Bunun için en basit yapılan test alerji deri testidir. Kollardan ya da kandan yapılan alerji testleriyle neye karşı alerjiniz olduğunu tespit etmek mümkün. Alerjimiz olan şeyleri bilmek; hem kendinizi koruyabilmenizi sağlar hem de doktorunuzun ilaç gerekip gerekmediği konusunda yardımcı olur. Bu testte en sık rastlanılan maddeleri deri ile temas ettirerek alerjen maddeyi ortaya çıkarmaya çalışılır. Fakat deri testinin olumsuz çıkması kişinin alerjik olmayacağı anlamına gelmez.

Nedeninin bulunmadığı ya da nedenden uzaklaştırılan durumlarda ise bu mekanizmayı engelleyecek olan ilaçlı tedaviyle ikinci aşamaya geçilir. Medikal tedavinin en az 2 ay kadar devam etmesi gerekir. Bu tedaviden cevap alınamayan durumlarda ise en son aşama olan cerrahi tedaviye başvurulur.

Tıptaki son gelişmeler sayesinde alerji ülkemizde sorun olmaktan çıkmaya başlamıştır. Ancak yine de hastaların ilk önce hayat standartlarını mutlak surette değiştirmelerini, tozlu, kapalı, nemli ve sigaralı ortamlardan uzak durmalarını gerekmektedir.